Η ΑΔΥΝΑΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η ΑΔΥΝΑΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το 1955, έξι φοιτητές ξεκίνησαν από το Λονδίνο σε δύο Land Rovers για μια επική αποστολή στο άγνωστο. Ο προορισμός ήταν η Σιγκαπούρη και το βραβείο ήταν μια θέση στην ιστορία. Ένας από την ομάδα, ο Tim Slessor, μοιράζεται τις αναμνήσεις του για το πώς εκτυλίχθηκε το ταξίδι.



Θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα από όλα τα χερσαία ταξίδια: ο μισός γύρος του κόσμου, από τη Μάγχη έως τη Σιγκαπούρη.

Ως προπτυχιακοί φοιτητές δεν είχαμε λεφτά, ούτε αυτοκίνητα ούτε τίποτα.

Όπως συνέβαινε και με άλλα πράγματα στη δεκαετία του 1950 στο Cambridge, η ιδέα γεννήθηκε αργά ένα βράδυ πάνω από έναν καφέ που φτιάχναμε σε γκαζάκι. Είχα πάει στο δωμάτιο του Adrian Cowell για ένα τελευταίο ποτό. Σύντομα άρχισε να ονειροπολεί δυνατά. Πώς να συντονίσουμε μια αποστολή οδήγησης στη Σιγκαπούρη; Τρελός; Μπορεί. Μα γιατί όχι; Άλλωστε, κανείς άλλος δεν το είχε κάνει. Θα μπορούσαμε να είμαστε οι πρώτοι.

Βρήκαμε έναν άτλαντα. Φτιάξαμε μια διαδρομή. Υπολογίσαμε τις αποστάσεις. Μιλήσαμε πολύ εκείνη τη νύχτα.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε η αποστολή ή για την ακρίβεια σχεδιάστηκε.



Η ομάδα συστάθηκε χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε. Αρχηγός ήταν ο καμεραμάν Antony Barrington Brown (πάντα γνωστός ως BB). Επόμενος ήταν ο Henry Nott, γραμματέας του University Motor Club. Και μετά, ήταν ο Pat Murphy, πλοηγός και διπλωμάτης που διαπραγματευόταν τις βίζα.

Τότε είχαμε την ιδέα να προσλάβουμε κάποιον από την Οξφόρδη: συμπεράναμε ότι, αν ποτέ παίρναμε αυτά τα δύο αυτοκίνητα, θα βάφαμε το ένα γαλάζιο και το άλλο σκούρο μπλε. Το ενδιαφέρον που θα προέκυπτε από τα μέσα θα πολλαπλασίαζε μαζικά τις πιθανότητές μας να λάβουμε χορηγία.



Ένα απόσπασμα στάλθηκε στην Άλλη Τοποθεσία. Επέστρεψε με τον Nigel Newbery ο οποίος έγινε ο φροντιστής μας και δεύτερος μηχανικός. Ο Adrian, που είχε δώσει το αρχικό έναυσμα, ήταν ήδη ο υπεύθυνος της επιχείρησής μας, ταμίας, λογιστής και γραμματέας. Τώρα, πρώτα με μια επιστολή και στη συνέχεια με μια επίσκεψη στο Birmingham, έθεσε ως στόχο να πείσει την Rover Company ότι ήμασταν σε θέση να φέρουμε εις πέρας ένα ταξίδι που, σύμφωνα με μερικούς, ήταν τελείως αδύνατο.

Όμως, όπως επεσήμανε ο Αντριάν, αν, αντίθετα σε όλες τις πιθανότητες, κάναμε το πρώτο ταξίδι «δια ξηράς έως τη Σιγκαπούρη», η δημοσιότητα για τη Rover θα ήταν πολύ σημαντική. Λίγες μέρες αργότερα, η Rover έγραψε για να πει ότι κατάλαβε τη λογική της πρότασης του Adrian. Εορτασμοί και όχι μόνο!