PROJECT DISCOVERY

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ, ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΟΥΜΕ KAI NA ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το Discovery SUV βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών που αγαπούν την περιπέτεια πάνω από 30 χρόνια. Γι’ αυτό, η ονομασία Project Discovery ήταν εύλογη επιλογή για μία διεθνή έρευνα σχετική με οικογένειες.

Η Land Rover διερεύνησε πώς όλοι καταφέραμε να εξερευνήσουμε τον κόσμο και να ανακαλύψουμε νέα πράγματα μέσα σε μία χρονιά υψηλών προκλήσεων. Το Project Discovery μελετά τα ψυχικά μας αποθέματα και αποκαλύπτει πώς όλοι μπορούμε να χτίσουμε αυτή την ψυχική ανθεκτικότητα – ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Το μυστικό είναι η οικογένεια και οι φίλοι, η επιθυμία για δημιουργία και μάθηση, και η δίψα για εξερεύνηση.Η Land Rover ξεκίνησε το Project Discovery για να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Τι έμαθαν για τους εαυτούς τους τον τελευταίο χρόνο; Και τι καινούργια πράγματα ευελπιστούν να κάνουν μαζί όταν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας χαλαρώσουν; Οι απαντήσεις, από 7.000 άτομα σε επτά χώρες, ήταν αποκαλυπτικές.

Όχι μόνον αποκαλυπτικές, αλλά χρήσιμες.

Τα ευρήματα του Project Discovery θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να τολμήσουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Και ο λόγος είναι επειδή τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τι μπορούμε όλοι να κάνουμε για να γίνουμε πιο ανθεκτικοί, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε σημαντικά οφέλη για την ψυχική μας υγεία

Μόλις το 7% του πληθυσμού κατατάσσεται στην κατηγορία των ‘πολύ ανθεκτικών’ σύμφωνα με το Project Discovery. Αλλά η ικανότητα να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις είναι κάτι που μπορούμε να εξελίξουμε με την πάροδο του χρόνου. Τρεις παράγοντες βοηθούν να αναπτύξουμε ψυχική ανθεκτικότητα και είναι οι εξής: Φίλοι & Οικογένεια (Friends & Family), Νέες Γνώσεις & Ασχολίες με Σαφή Στόχο (Enrichment with Purpose) και Πνεύμα της Ανακάλυψης (Spirit of Discovery).

Οι Φίλοι και η Οικογένεια είναι στην πρώτη θέση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναπτύξεις ψυχική αντοχή είναι μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι πολύ ανθεκτικοί άνθρωποι επικοινωνούν με τους άλλους και καλλιεργούν στενούς δεσμούς με τα άτομα του περιβάλλοντός τους. Περισσότεροι από τους μισούς από τους πρωταθλητές της ψυχικής αντοχής στο Project Discovery τοποθέτησαν την οικογένεια στην 1η θέση. Το ποσοστό αυτό είναι 44% υψηλότερο από το αντίστοιχο των ατόμων με χαμηλή ανθεκτικότητα.

Ένα παρόμοιο ποσοστό δήλωσε ότι αγαπά να ανακαλύπτει και να εξερευνά νέους τόπους. Και το 72% των πολύ ανθεκτικών ανθρώπων βρίσκει χαρά στο να μαθαίνει νέα πράγματα – 41% υψηλότερο ποσοστό από των ατόμων που έφεραν χαμηλά σκορ ανθεκτικότητας.

Τα lockdowns έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κοινωνικοί περιορισμοί έχουν αναγκάσει τις κοινότητες ανά την υφήλιο να αλλάξουν και να προσαρμοστούν. Στο Project Discovery διαπιστώθηκε ότι πολλοί από εμάς έχουμε πειραματιστεί με νέα πράγματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και αυτό είναι το ‘Enrichment with Purpose’.
Από τότε που ξεκίνησαν οι περιορισμοί, το 73% των ερωτηθέντων έχουν ξεκινήσει νέες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, πρόγραμμα σωματικής άσκησης, χόμπι ή συνήθειες. Ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν το ότι άτομα με μειωμένα αποθέματα ανθεκτικότητας είχαν ξεκινήσει μία νέα ενασχόληση, με το 93% να δηλώνει ότι σκοπεύει να τη συνεχίσει. Από αυτό διαφαίνεται ότι οι άνθρωποι κάνουν σκόπιμες αλλαγές για να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση. Πραγματικά πάνω από τους μισούς από τους ερωτηθέντες (56%) παραδέχτηκαν ότι φροντίζουν περισσότερο την ψυχική τους υγεία από την αρχή της πανδημίας.

Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων – πνευματικών και σωματικών – είναι ζωτικής σημασίας. Όπως και η επικέντρωση σε δραστηριότητες με σαφή στόχο. Στο Project Discovery βρέθηκε ότι το 72% των πρωταθλητών της ανθεκτικότητας απολαμβάνουν να μαθαίνουν νέα πράγματα. Το ποσοστό αυτό είναι 41% υψηλότερο έναντι των ατόμων της έρευνας με χαμηλά σκορ. Και το 57% των πολύ ανθεκτικών ατόμων δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη σωματική υγεία – 73% περισσότερο από τα άτομα της ομάδας με χαμηλή ανθεκτικότητα.

Το Project Discovery αναδεικνύει επίσης τη σημασία ενός τρίτου παράγοντα: Spirit of Discovery (Πνεύμα Ανακάλυψης). Η εξερεύνηση και η επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας είναι ένας καλός τρόπος για το χτίσιμο της ανθεκτικότητας. Πάνω από το 50% των πολύ ανθεκτικών ατόμων ενθουσιάζονται με την ανακάλυψη και εξερεύνηση νέων τόπων. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 41% υψηλότερο έναντι όσων έχουν μειωμένα αποθέματα ψυχικής αντοχής. Επίσης αποκαλύπτει ότι οι πολύ ανθεκτικοί άνθρωποι δείχνουν κατά 61% περισσότερο ενεργό ενδιαφέρον για τις ειδήσεις και την επικαιρότητα.

Επομένως το Project Discovery είναι σαφές: όσο περισσότερα ανακαλύπτεις τόσο το καλύτερο για σένα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε μία οικογενειακή περιπέτεια εδώ.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά στον ιατρικό κόσμο. Επίσης είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να βλέπεις πώς διαχειρίζονται οι άνθρωποι την καθημερινότητά τους. Κυρίως, δεδομένων των περιορισμών με τους οποίους οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν ζήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το σίγουρο είναι ότι η ανθεκτικότητα είναι ‘επίκτητο αγαθό’ που μπορεί να βελτιωθεί και να εξελιχθεί.

Η αυξημένη ανθεκτικότητα μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Το Project Discovery άρχισε να κατανοεί πολύ περισσότερα για τις συμπεριφορές ανθεκτικών ατόμων από την έναρξη της πανδημίας. Συγκέντρωσε δεδομένα από 7.000 οικογένειες, 1.000 σε επτά χώρες: ΗΠΑ, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Οι υπεύθυνοι της έρευνας θέλησαν να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο η πανδημία είχε αλλάξει τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Να δουν τι επιπτώσεις είχε αυτή η πρωτοφανής κατάσταση στις προσωπικές τους αντοχές.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν τη Σύντομη Κλίμακα Ψυχικής Ανθεκτικότητας (Brief Resilience Scale), ένα σύστημα αξιολόγησης που έχουν αναπτύξει ψυχολόγοι, το οποίο επέτρεψε στο Project Discovery να αναγνωρίσει τις κοινές συμπεριφορές που συνδέουν ανθρώπους με διαφορετικά επίπεδα ανθεκτικότητας.

Όσοι συμμετείχαν βαθμολογήθηκαν βάσει τριών κατηγοριών: υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανθεκτικότητα. Μόνο μία μικρή αναλογία του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ ανθεκτική. Η πλειοψηφία των ανθρώπων κατατάσσονται στην κατηγορία μεσαίας ανθεκτικότητας. Επομένως, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποιο επίπεδο ανθεκτικότητας. Αλλά υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης, παίρνοντας μαθήματα από το 7% της πολύ ανθεκτικής ομάδας. Ένα μεγάλο ποσοστό 29% χαρακτηρίζεται από ‘χαμηλή ανθεκτικότητα’.

Στο Project Discovery, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν έχουν ξεκινήσει μία νέα δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου, πρόγραμμα σωματικής άσκησης, χόμπι ή συνήθεια από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Το 73% του συνόλου απάντησε θετικά. Ωστόσο, οι πολύ ανθεκτικοί δεν φάνηκε να έχουν ξεκινήσει μία νέα δραστηριότητα την εποχή αυτή. Στην πραγματικότητα, είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν κάνει κάτι τέτοιο. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά εξηγείται, καθώς ήταν πιο πιθανό να έχουν ξεκινήσει τέτοιες δραστηριότητες νωρίτερα.

Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες ατόμων με υψηλή ανθεκτικότητα που είχαν ξεκινήσει πριν από την πανδημία είναι projects με σαφή στόχο. Για παράδειγμα, κατασκευές ή συναρμολόγηση αντικειμένων, ή επισκευές. Δραστηριότητες σχετικές με την υγεία ήταν επίσης ψηλά στη λίστα – π.χ. τρέξιμο, ποδηλασία και υγιεινή διατροφή.

Η διατήρηση της επικοινωνίας είναι επίσης σημαντική. Αυτό δεν σημαίνει απλά να μιλάμε στο τηλέφωνο. Είναι η επαφή με ανθρώπους και γεγονότα. Τα πάντα, από ανάγνωση εφημερίδων μέχρι συμμετοχή σε ομαδικές βιντεοκλήσεις.

Το Project Discovery δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν νέα πράγματα που τους βοηθούν να χτίσουν ψυχική αντοχή. Κάτι ακόμα πιο σημαντικό, το 93% εκείνων που ξεκίνησαν μία νέα δραστηριότητα σκοπεύουν να τη συνεχίσουν.

Τα ευρήματα άγγιξαν μία ευαίσθητη χορδή του λάτρη της περιπέτειας Bear Grylls όταν μιλήσαμε μαζί του πάνω στο θέμα. Ο πρεσβευτής της Land Rover γνωρίζει τα πάντα για τη σημασία της ανθεκτικότητας.

«Το Project Discovery δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μία δεμένη ομάδα μελών οικογένειας, φίλων και συναδέλφων ώστε να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη όταν τα πράγματα δυσκολεύουν» δήλωσε.

«Το Discovery βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών στις περιπέτειες της καθημερινότητας πάνω από τρεις δεκαετίες, επομένως είναι λογικό που η έρευνα ανέδειξε τη σημασία τέτοιων δραστηριοτήτων. Δεν με εκπλήσσει το ότι η πολύ ανθεκτική ομάδα είναι αυτή που περνά περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο».

Δείτε πώς μπορείτε να εξερευνήσετε τον κόσμο εδώ.


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το Project Discovery ρίχνει νέο φως στην ανθεκτικότητα. Τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας αποκαλύπτουν τα μυστικά των πολύ ανθεκτικών ατόμων. Γνωρίζουμε τι κάνουν. Και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τους μοιάσουμε. Επειδή όλοι μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικοί μέσα από απλά βήματα. Και αυτό μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχική μας υγεία.

Ο Sir Cary Cooper, Καθηγητής Οργανωσιακής Ψυχολογίας & Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (MBS), δήλωσε: «Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι κάτι που μαθαίνεται και εξελίσσεται με το χρόνο και το Project Discovery αποκαλύπτει πώς συμπεριφέρονται οι πραγματικά ανθεκτικοί άνθρωποι. Μέσα από τα ευρήματά του μπορούμε να δούμε πώς μερικές σχετικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν την ικανότητά μας να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες τώρα και στο μέλλον».

Ο Prof Sir Cary πιστεύει ότι όλοι μπορούν να το κατακτήσουν.

«Κάτι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι η ψυχική δύναμη, σαφέστατα, δεν αποτελεί προνόμιο των μεγαλοβιομηχάνων, των πολιτικών ηγετών ή των μελών των ενόπλων δυνάμεων» δήλωσε. «Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι τους τελευταίους 12 μήνες ήταν ζευγάρια που έχουν συνταξιοδοτηθεί με παγιωμένες θετικές συνήθειες, αλλά και όσοι δέχονταν τακτικές επισκέψεις από τα εγγόνια τους».

Τα ευρήματα του Project Discovery αναδεικνύουν τρία βασικά συστατικά και κοινές συμπεριφορές σε άτομα με υψηλό ποσοστό ανθεκτικότητας. Και αυτά είναι: Friends & Family, Enrichment with Purpose και Spirit of Discovery.

Τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν στην Land Rover να αποκαλύψει την Φόρμουλα ψυχικής ανθεκτικότητας.

Έχει αυτή τη μορφή: R = 2F + EwP + SD.

Φαίνεται περίπλοκο; Στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό.

Πρώτον, R σημαίνει Resilience (Ανθεκτικότητα).

Μετά το 2F. Αυτό σημαίνει Friends & Family (Φίλοι & Οικογένεια).

Το Project Discovery δείχνει ότι οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη ανθεκτικότητας έχουν αυξημένη επιθυμία να επικοινωνούν με τους άλλους και καλλιεργούν στενούς οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς. Να θυμάστε ότι άτομα αυτής της ομάδας έχουν 44% περισσότερες πιθανότητες να αφιερώνουν κατά προτεραιότητα χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια συγκριτικά με τα άτομα της έρευνας με μειωμένες ψυχικές αντοχές.

EwP σημαίνει Enrichment with Purpose. Αυτό είναι εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, πνευματικών και σωματικών.

Είδαμε ότι η επικέντρωση σε δραστηριότητες με σαφή στόχο είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 72% των ατόμων με υψηλή ψυχική ανθεκτικότητα αγαπούν να μαθαίνουν νέα πράγματα. Το ποσοστό αυτό είναι 41% υψηλότερο έναντι όσων συγκέντρωσαν χαμηλά σκορ στην έρευνα. Και το 57% των ατόμων με υψηλή ψυχική ανθεκτικότητα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη σωματική υγεία – κατά 73% περισσότερο από όσο οι ψυχικά αδύναμοι.

Τέλος, SD είναι το Spirit of Discovery.

Η εξερεύνηση και η επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας χτίζει ανθεκτικότητα. Πάνω από το 50% των πολύ ανθεκτικών ατόμων ενθουσιάζονται με την ανακάλυψη και εξερεύνηση νέων τόπων – ποσοστό 41% υψηλότερο έναντι όσων έχουν μειωμένα αποθέματα ψυχικής αντοχής. Και αυτοί τείνουν να δείχνουν κατά 61% περισσότερο ενεργό ενδιαφέρον για τις ειδήσεις και την επικαιρότητα.

Επομένως, το Project Discovery δείχνει τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για να βελτιώσουμε την ψυχική αντοχή μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Επικοινωνήστε με την οικογένεια και τους φίλους όσο το δυνατόν περισσότερο. Μάθετε νέες δεξιότητες, σωματικές και πνευματικές. Και αξιοποιήστε το ‘Spirit of Discovery’ όποτε μπορείτε.

Ή, για να το θέσουμε αλλιώς: R = 2F + EwP + SD.

Δείτε πού μπορεί να σας οδηγήσει το Πνεύμα της Ανακάλυψης (Spirit of Discovery):

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ευρήματα από το Project Discovery εδώ.